2021.02.28 11:43 - Mi a teendőnk a hendikepünk kapcsán? (Forrás caddie.hu)


Kiszámítják a kiszámítandókat, a pálya hendikepet, játszó hendikepet, maximált bruttó eredményt, eredményeltérést, hendikep indexet, puha és kemény korlátot, extra csökkentést, alsó hendikep indexet, szóval mindent, amit csak kell. De ha valakinek kedve van hozzá, ám számoljon, és vezessen saját nyilvántartást. Akár ellenőrzés céljából, de ez nem kötelező. Tehát gyakorlatilag alig van dolgunk. De ami van, az fontos.
A korrekt hendikepje érdekében a játékosnak három alapvető feladata van:
- Kell, hogy legyen hendikep vezető (anya) klubja.
- Minden hendikep módosításra elfogadható eredményét időben le kell adnia.
- Ha versenyen indul, ellenőriznie kell a hendikep indexének helyességét.
(1) Klubtagság:
A játékos saját maga által vezetett hendikepje nem fogadható el hivatalos hendikepként. Kell, hogy válasszon egy hendikep vezetésre jogosított szervet. Ez a golfklub. Mindenképpen be kell lépnie egy klubba, többe is lehet, de egyet közülük ki kell választania, amelyet megbíz a hendikepjének vezetésével. Ez lesz az ő anyaklubja. Ami ha nincs, akkor hendikep sincs.
Nem kívánatos, de nem is tilos, hogy valakinek idegen illetőségi területen - magyarul külföldön - is legyen anyaklubja. Ilyenkor minden egyes eredményét mind a hazai, mind a külföldi anyaklubhoz le kell adnia, függetlenül attól, hogy hol játszott. A játékos felelőssége, hogy a két klubnál a hendikepje szinkronban legyen. Ehelyett célszerűbb váltogatni az anyaklubot attól függően, hogy a játékos hol tartózkodik huzamosabban. 
(2) Elfogadható eredmények leadása:
Feltételei röviden: Játék egyéni minősített játékformában, teljes kör, nem egyedül, jegyzővel, Golf Szabályok szerint, felmért golf pályán, aktív időszakban, előzetesen bejelentve, hiteles eredménykártyával, kizáró okok nélkül. Részletesen lásd a "Mi az elfogadható eredmény?" fejezetben.
Alapvető kötelezettség minden elfogadható eredmény leadása a játék napján. 
- Hazai szervezett versenyen a versenykör befejezése után a Versenykiírásban meghatározott helyen és módon.
- Regisztrált általános játékban a kör befejezése után annál a klubnál, ahol a regisztrálás és a játék történt.
- Külföldön rendezett versenyen az anyaklubnál, online az utolsó kör napján, papíron a hazaérkezés utáni munkanapon.
Elfogadható eredmény indokolatlan visszatartása, késedelmes leadása miatt a Hendikep Bizottság büntető eredményt visz fel a játékos hendikep történetébe. Mentő körülmények természetesen méltányolhatók.
(3) A hendikep index helyessége:
Mielőtt egy minősített versenyformában játszana, a játékosnak vannak kötelességei a hendikepjével kapcsolatban.
- Ellenőrizze, hogy a versenyen az érvényes hendikep indexével szerepel.
- Tájékoztassa a Hendikep Bizottságot, vagy a Versenybizottságot ha a hendikep indexe akár csak gyaníthatóan nem pontos.
- Jelentse be a teljesített kiugró eredményeit, amelyeket még nem adott le.
- Tudja meg, hogy mely szakaszokon kap vagy ad hendikep ütéseket.
- Stroke play versenyen rögzítse a korrekt hendikep indexét a kártyájára, ha nincs rajta nyomtatott hendikep, vagy az hibás.
Inkorrekt hendikep adatok esetén a Golf Szabályok szerint a játékost a versenyből kizárhatják. Azonban a Hendikep Szabályzat szerint a lejátszott kör a kizárás ellenére a megfelelő hendikeppel számolva hendikep módosításra elfogadható.
Megjegyzések:
- Magyarországon a hendikepeket központi számítógépes rendszer vezeti. A játékos köteles figyelemmel kísérni, és ismerni a rendszerben nyilvántartott helyes (utolsó) hendikep indexét.
- A központi rendszer képes arra, hogy a verseny eredmények mindig a helyes hendikeppel legyenek kiértékelve. Ez azonban nem menti fel a játékost a Golf Szabályok alól.
- Ha előfordul, hogy a nyomtatott eredménykártyára nem a legfrissebb hendikep index kerül, akkor a játékosnak a rossz indexet át kell húznia, és mellé írnia a helyeset. Ha bizonytalan, elég az is, hogy az áthúzott hendikep mellé egy kérdőjelet tesz, jelezve, hogy a kinyomtatott érték gyanús, tessék a rendszerben ellenőrizni. Ezzel már mentesül a büntetés alól.