A golf Magyarországi ősbemutatóját 1902. december 13.-án gróf Andrássy Géza - a MAC elnöke - tartotta a Lóverseny-pályán. Az első pálya (9 lyukkal) Tátralomnicon épült (1908-09) a Tátra Club létesítményeként és az első versenyt 1909. augusztus 11.-én rendezték. A pálya építője Lauber Dezső (1879-1966) építészmérnök, egy a magyar sportban nagyon ismert all-round sportember, a Tátra Club titkára, 1906-1915 között a MOB titkára és a későbbiekben sokszoros magyar golfbajnok volt. 1911. június 7-én megalakult a Budapesti Golf Club, az ország első hivatalos golf egyesülete. Első elnöke gróf Andrássy Géza (akkor már a MOB elnöke) volt. Főtitkára Lauber Dezső, aki 1910-1912 között a Széchenyi hegyre megtervezi és megépíti a klub 9 szakaszos pályáját. 1914-re elkészült Pöstyénben hazánk harmadik pályája. A játék és a bajnoki rendszer beindítása rövid életűnek bizonyult, az első világháború miatt 1914-1919 között a hazai golfsport szünetelt és a pálya tönkrement. Közben 1915-ben a klub is feloszlott és Magyar Golf Club néven alakult újjá. Az új, fekvése és nehézsége miatt később világhíres pálya – változatlanul 9 szakasszal- 1920-ra lett kész. (A tátralomnici és a pöstyéni pályát viszont „elvette” a békeszerződés.)
 
Annak ellenére, hogy a győztes hatalmak „sportblokádja” miatt a Trianon utáni Magyarország teljesen elszigetelődött Európa sportjától, a '20-as években a magyar golf óriási fejlődésnek indult. A hazai versenyzők a mostohább körülmények miatt a szomszédos országok igen erős versenyein és bajnokságaiban vettek részt, mérették meg magukat, szereztek rutint és edződtek meg. Az európai sikerek következtében a golfozók létszáma jelentősen növekedett, és ennek köszönhetően Magyarország 1926–1936 között meghatározó szerepet játszott Európa golféletében. A Széchenyi-hegyi pályát 1929 tavaszára 18 szakaszosra bővítik. Balatonföldváron megnyitják a 9 szakaszos pályát. Lillafüredre (Hollóstető), Balatonfüredre, Galyatetőre pályát terveznek, Margitszigetre driving range-et. Elképzelés van egy második fővárosi pálya (Hűvösvölgy) tervezésére is. Radványban 1939-re megnyitják a 18 szakaszos pályát.
A nemzetközi elismerést tükrözi, hogy 1936-ban a klub fennállásának 25 éves évfordulóján Bobby Jones minden idők leghíresebb amatőr játékosa is játszott a jubileumi versenyen. Lauber Dezső amellett, hogy München háromszoros és örökös bajnoka is volt (ez annak idején az egyik legrangosabb európai kupa volt), Gyurkovich Bélával és Kovács Jenővel Európa egyik legjobb férfi csapatát alkotta. A magyar golfsport nagy egyénisége dr. Szlávyné Hevesi Erzsébet (1898-1984), aki 1920. és 1947. között 31 magyar, öt osztrák és négy cseh bajnoki címet mondhatott magáénak. 1926-ban a német bajnoki cím elnyerése után Európa legjobbjának lett kikiáltva, sőt a világ ötödik legjobb női játékosaként ismerték el. Mint az abszolút legjobb magyar játékos 1936-ban, a negyedszázados évfordulón az Országos Testnevelési Tanács emlékérmét és díszoklevelét kapta a sportágban elért kimagasló eredményeiért.
Luxemburgban 1937. november 20-án megalakult az Európai Golf Szövetség (European Golf Association, EGA) tizenegy alapító szövetség - köztük Magyarország - részvételével. Hazánkat Lauber Dezső, a Magyar Golf Club főtitkára képviselte.
 
A magyar golfsportban ebben az időben rajtuk kívül kiválóan képzett versenyzők tucatjai hoztak sikereket az országnak. Köszönhető volt ez az Angliából hazánkba áttelepült edzőnek, Malcolm Goodwillie-nek, aki különben a Széchenyi-hegyi pálya tervezésében is részt vett. Meg kell emlékeznünk az akkori segédedzőről, Stammel Józsefről is, aki a háború után és a diszkriminációs időszakban is hűséges maradt ehhez a sporthoz és mint edző 1995-ig tanította a magyar fiatalokat a golfra.
A II. Világháború mint minden hazai sportágra, a golfra is negatív hatással volt. Újra játszani csak 1946-tól lehetett, gazdasági okokból akkor is csak kilenc szakaszon. A nemzetközi politikai helyzet fokozatos romlása miatt 1951-ig volt lehetőség a sportág életben tartására. A politikai diszkrimináció a golfot sem kímélte hazánkban és 1952-től 1974-ig nemkívánatos sport volt. Igaz, 1967-ben, a politikai enyhülés időszakában a Vörös Csillag (volt Golf) Szálló kertjében létrehoztak egy 3 szakaszos „little” pályát dr. Szlávy Béláné tervei alapján, és a felügyeletét is rábízták, de a játék lehetőségét két év után a politika ismét megszüntette, a pályát bezárták.
 
Dr. Gáti Ferenc (1919-1997) agrármérnök érdeme, hogy 1976-ban megkísérelve az akkor még szinte lehetetlent, külföldi kiküldetéséből visszatérve elkezdte megszervezni a hazai golfélet beindítását. 1979-ben megalapította a Kék Duna Golf Clubot és megkezdte a Kisoroszi pálya építését. Sikerült a kisoroszi pályát – részben saját erővel – 9 szakaszosra kiépíteni, és 1990-ben – 38 évi kényszerű szünet után – ismét bajnokságot rendezni.
1982-1989 között a golf sport a Gyeplabda Szövetség szekciójaként működött, vezetője Minder Rezső volt. 1989. szeptember 14-én megalakult a Magyar Golf Szövetség, első elnöke Dr. Gáti Ferenc lett. A szövetség azonnal ismét tagja lett az Európai Golf Szövetségnek és a Világ Amatőr Golf Tanácsának (World Amateur Golf Council, WAGC), jelenlegi elnevezése Nemzetközi Golfszövetség (International Golf Federation, IGF). Az IGF a szószólója annak, hogy a golf, mint a világ legelterjedtebb amatőr sportja ismét olimpiai sportág legyen. A golf 1900-ban és 1904-ben szerepelt az olimpián. A nemzetközi erőfeszítések sikert hoztak, a 2009.október 9-i koppenhágai NOB-ülés ismét az olimpiai sportágak közé választotta a golfot. Az 1916-os Olimpia műsorán már szerepelni fog. A Magyar Golf Szövetség 2009. december 12. óta tagja a MOB-nak.
 
1991-ben Bükfürdőn a Birdland Golf & Country Club (a pálya 2012-től Greenfield Golf néven üzemel), 1992-ben Pécsett a St. Lorence Golf Club, 1994-ben Hencsén a Hencse National Golf & Country Club nyitott pályát, amely ma azEuropean Lakes Golf Clubnak ad otthont. A kisoroszi pálya 18 szakaszosra történő bővítése is ebben az időszakban történt. Az 1997-es esztendőt az Alcsútdoboz-Máriavölgyben megépített golfpálya megnyitása a Pannonia Golf & Country Club játékosai részére fémjelezte. 1998 szeptemberében nyílt meg a megszűnt tatai vadaspark helyén épült hatodik golfpálya, amely az Old Lake Golf Club játékosainak ad otthont. Az 1951-ben felfüggesztett Magyar Golf Club időközben újjá alakult. 2002. év végén nyílt meg a Pólus Palace Golf Club gödi pályája. Magyarország hetedik 18 szakaszos létesítménye, az első, amely a Duna bal partján létesült. 2007 májusa óta lehet játszani a Budapest Highland Golf Club Sportegyesület XXII. kerületi 9 szakaszos pályáján. Különlegessége az emeletes elütőhellyel is rendelkező driving range. 2008 őszére készült el Balatonudvariban a Royal Balaton Golf & Yacht Club és Vámospércsen a Boya Eagles Golf & Country Club 18 szakaszos pályája. A Magyar Golf Club átvette, és 2009 őszén újjáépítve megnyitotta a 18 szakaszos kisoroszi pályát.
 
A versenypályákon kívül gyakorló pályák is létrejöttek, a 6 lyukas diósdi (Budai Golf Club -1998), hévízi (Rogner Hotel-1996), szegedi (Alföld Golf Club - 2003) és monori (Paplapos Golf & Academy - 2000). 9 szakaszos pálya létesült Zsirán az osztrák határ közelében (Sonnengolf Golf Club & Academy – 2009) és Budapest XXIII. kerületében (St. Lőrinc Golf & Country Club – 2009). A magyar tenger északi partján – Balatongyörökön – 9 szakasszal megnyílt a második golfpálya, 18 szakaszosra bővítése folyamatban van (Golfklub Imperial Balaton – 2009 ). A 2008-ban alakult Academy Golf Club óbudai Remetehegyre tervezett 9 lyukas pályája 2010.- év végére elkészült. Zirc-Szarvaskúton (Club Szarvaskút – 2008) az eddigi driving range mellé 2012-ben egy 2x9 szakaszos (18 elütős) pálya megnyitására került sor a Forest Hills Golf Club kezelésében. Driving Rangek találhatók a Hajógyári szigeten (Golf Tanya - 1999), Lajosmizsén (Bujdosó Tanya -2005), Békéscsabán (Viharsarki Golf Club - 2003), Nyíregyháza mellett (Nyírség Golf Club - 2006).. A zárt, ún. beltéri (Indoor) golfnak több helyszínen hódolhatnak a sport megszállottjai főleg télen: a Golfissimó a Sárkány Center-ben (Budapest),  MenDan Hotel (Zalakaros), Royal Club Hotel (Visegrád).  A pályák „golf shop”-jai mellett már számos önálló üzlet is létesült, ahol a sporthoz tartozó minden szakfelszerelés megtalálható.
/ Megjegyzés: a dőlttel szedett klubok, egyesületek tagjai a Magyar Golf Szövetségnek./
 
Magyarországon 1912. óta tartanak hivatalos bajnokságokat. 1951-ig a Magyar Golf Club, 1990-től pedig a Magyar Golf Szövetség rendezésében. A júniusi Magyar Amatőr Bajnokságon férfi, és női kategóriában hirdetnek bajnokot. A szeniorok magyar és nemzetközi bajnokságát a Senior Golfozók Társaságával közös rendezésben szintén júniusban tartják. Hagyományosan augusztusban kerül sor a magyar és nemzetközi Junior Bajnokságra és a Magyar Amatőr Nyílt Golfbajnokságra. Ezen kívül májusban rendezik a Magyar Kupát, továbbá júliusban a Magyar Klubcsapat Bajnokságot. A szövetségi versenyek között újdonság a májusi Magyar Nyílt Mach Play Bajnokság. A golfsport klasszikus formája szerint rendezett verseny a hazai fejlődést reprezentálja.
 
A golf olimpiai sportággá válása jelentős lendületet adott a Szövetség Ifjúsági Programjának. Az eddigi Junior Tour sorozatot az MGSZ a külföldi fiatalok számára is nyílttá tette, továbbá folytatja a Ryder Cup European Development Trust Fund-tól kapott SNAG felszerelések szétosztását olyan oktatási intézményekbe ahol a fiatalok sportja keretében a golf is helyet kapott. A szövetség szándékában áll a MOB Sportiskolai Programjához való csatlakozás is. A Heraklész Program keretében a MOB segítségével több válogatott játékos részesült felkészülési támogatásban. Az olimpiai szereplés megvalósítása a közép- és hosszú távon a kitűzött célok között szerepel. Az MGSZ kiszélesíti a junior válogatott keretet, tervezi annak részvételét az Európai Olimpiai Reménységek Versenysorozatán, amelynek első versenyére 2013-ban hazánkban kerül sor. Ezen kívül a válogatott indul a környező országok junior bajnokságain, valamint a rangos European Young Mastersen és a Boys’ Challenge Trophyn. A juniorok nemzetközi versenyeztetése a hazai program minőségi szintre történő emelését jelenti 2013-ban.
 
Mindezek előzménye volt, hogy az EGA – látva a magyar golfsport beilleszkedését az európai golf sportba – az elmúlt három évben Magyarországot bízta meg az European Young Masters rendezésével. Az Európai fiatalok legnagyobb megmérettetésére az EGA a Royal Balaton Golf & Yacht Club Balatonudvari pályáját látta a legalkalmasabbnak. A Magyar Golf Szövetség rendezésében és az MKB Bank szponzorációjával 2010, 2011 és 2012 júliusában lezajlott versenyeken 29 Európai ország fiataljai vettek részt. Az európai golf egyik
legnagyobb eseményén tiszteletét tette az EGA elnöke, főtitkára, a The R&A reprezentánsai és Balatonfüred város vendéglátásában megtartott nyitó és záró eseményeken a legnagyobb elismeréssel szóltak a verseny magas színvonalú megrendezéséről.
 
Az EGA hazánk iránti további elismerését jelenti, hogy Magyarországot bízta meg a 2013 évi Európai Férfi Szenior Csapat Bajnokság megrendezésével, melyre szeptember 3-7 között kerül sor a Pannonia Golf & Country Club pályáján.
 
A felsoroltakon kívül a hazai klubok évente már közel 250 versenyt rendeznek. A játék szakmai és etikai tisztaságára, fejlődésére a szövetség szabályismereti kiadványai és rendezvényei, valamint az évente bővülő bírótestület ad biztosítékot.
 
A Szövetség ranglistát működtet, így az év folyamán számos szövetségi és klubversenyen szerezhetnek ranglista pontokat a játékosok. Külön kritérium rendszer gondoskodik arról, hogy a kategóriák és a klubok legjobbjai elnyerjék az „Év Golfozója” és az „Év Golfklubja” címet. 2011-ben megalapították a Magyar Golfhírességek Csarnokát /Hall of Fame/.
 
A népszerűsítés igényét jelzi, hogy több televíziós csatorna is ad rendszeres heti beszámolót a hazai golfsport eseményeiről. Magazinok, kiadványok és évkönyvek, valamint weboldalak foglalkoznak a golf szakmai és társasági témáival. Évenként visszatérő szak-, illetve szórakoztató rendezvények bővítik a népszerűsítés lehetőségét.
 
Jelentős szerepet játszik a magyar golféletben az 1995-ben alakult Magyar Senior Golfozók Társasága /MSGT/. A hazai szenior golfozók összefogása, versenyeik és a bajnokság rendezése mellett részt vesznek a szomszédos országok nyílt bajnokágain, rendezői és résztvevői a nemzetközi Monarchia Kupának A Társaság tagja az Európai Senior Golfozók Uniójának /ESGA/ és így rendszeres résztvevője az Európai Senior Bajnokságnak és a hetven éven felüliek Masters Bajnokságának. A magyar golfsport és ezen belül a szeniorok eddigi munkájának elismerését jelenti, hogy az ESGA Közgyűlése a magyar tagszervezetet kérte fel a 2009. évi Európa Bajnokság megrendezésére. Erre 2009 augusztusában került sor a Magyar Golf Szövetség aktív támogatásával, az MKB Bank névadó szponzorációjával a máriavölgyi, tatai és balatonudvari pályákon. Büszkék lehetünk arra, hogy rendezés elnyerte a résztvevők elismerését és arra a nagy sikerre, hogy a nettó válogatott a résztvevő 21 nemzet közül a második helyen végzett, megelőzve sok régi és patinás európai golf nemzetet.
 
A magyar golfsport fejlődése szempontjából nagy jelentőségű volt, hogy 2004 júliusától három éven keresztül a tatai Old Lake Golf Club pályáján rendezték meg a Ladies European Tour versenysorozat egyik állomását. Ez az esemény Közép-Kelet-Európa első professzionális női golfversenye, amely magas színvonalú megrendezését az OTP Bank szponzorációja garantálta.
 
2009-ben alakult meg a Magyar Golfozó Nők Egyesülete /MGNE/. Célja az egészség- megőrzés mellett a golfsport szellemiségének megismertetése és elterjesztése a nők körében.
Ennek érdekében klubnapokon, versenysorozaton és külön egyesületi női bajnokságon fejlesztik golf  tudásukat.
 
A pályák - felismerve az oktatás jelentőségét - külföldi oktatókat, magas képzettségű Pro-kat alkalmaznak. Mellettük tehetséges hazai fiatalok tanulnak és segítik a sport mind szélesebb körű megismertetését. Az oktatókat és a jövőbeni hivatásos golfozókat tömöríti a 2003-ban megalakult és az országos szövetségbe integrálódott Profi Magyar Golf Egyesület, melynek célja a magyar profi oktatók és versenyzők képzése állami (TF) akkreditációval
 
A golfsport hazai fejlesztése, népszerűsítése és hagyományainak megőrzése a célja a pár éve alakult Nemzeti Golf Egyletnek /NGE/. Tevékenységük során fákat ültettek a Kisoroszi golfpályán a magyar golfsport elhunyt nagyjai tiszteletére és emlékverseny sorozatot rendeztek a Magyar Golf centenáriuma alkalmából.
 
Ugyancsak a hagyományőrzést tartva szem előtt alakult meg 2010. december 14-én a Magyar Golf Bajnokok Társasága. Célja a bajnokok eredményeinek elismerése, azok méltó módon történő ápolása és a fiatal tehetségek felé példaképként történő bemutatása.
 
A hazai klubok összefogását, tapasztalataik kicserélését és a külföldi fejlesztések integrálását kívánja elérni a 2010. november 8-án létrejött a Magyar Klubigazgatók Szövetsége. Az Európai Szövetségbe történt felvételük a hazai golfsport további fejlődését segíti elő.
 
A hazai golf sport 2011. június 7-én ünnepelte hivatalos megalakulásának centenáriumát.
A Magyar Golf Szövetség a rendezvényein ünnepélyes alkalmakkal emlékezett meg a nevezetes eseményről. Ezek közül kiemelkedett a Balatonfüreden tartott Centenáriumi Ünnepi Gálaest, amelyen megjelentek az EGA és a The R&A reprezentánsai, élükön Gonzaga Escauriaza EGA elnökkel.
 
A centenárium alkalmából a szövetség megjelentette magyar és angol nyelven a „100 éves a magyar golf 1911-2011˝ című , közel 300 képpel ellátott színes albumát. Az Európai és a Magyar Golf Szövetség elnökének ajánlásával és a szerző előszavával ellátott reprezentatív kiadvány hűen mutatja be azt a nehéz és küzdelmes, egykoron igen dicsőséges utat, amit a magyar golfsport az elmúlt száz évben végig járt.   
 
Budapest, 2013-01-15.
 
Összeállította: Szlávy Tibor