2021.06.09 07:47 - Maximált ütésszám. Mit kell a kártyára írni?


Maximált ütésszám. Mit kell a kártyára írni?
A 2019-es új Golf Szabályok által legalizált maximált ütésszámú versenyforma egyre népszerűbb. Azonban nincs gyakorlatunk abban, hogyan kell az eredményt rögzíteni. Lehet-e a kártyára az ütéskorlátnál magasabb eredményt felvinni, vagy a kihúzás helyett az ütéskorlátot kell-e jegyezni? Kihúzhatunk-e szakaszt, és ha igen, oda mit írjunk?
Valóban zavaró lehet, hogy maximált ütésszámú versenyen minden szakaszon háromféle (ámbár nem feltétlenül különböző) eredmény keletkezik. Például:
/a/ a tényleges ütésszám = 12
Ez az, amit a versenyző valójában megjátszott egy szakaszon, az esetleges büntető ütésekkel együtt.
/b/ a maximált ütésszám = 10
Ha a versenykiírás az ütéskorlátot par+5 értékben határozza meg, akkor egy par 5-ös szakaszon 5+5 a maximált bruttó ütés. Ez számít be a verseny eredményébe, a helyezésbe és a díjazásba.
/c/ a nettó dupla bogi = 8
Ha a játékos az adott szakaszon 1 hendikep ütést (pálcikát) kapott, akkor 5+1+2 a nettó dupla bogi. Ez kerül be az eredményeltérésbe, ami a hendikep számítást befolyásolja.
Hát akkor most melyiket írjuk a kártyára?
Ha engem kérdeznek, a sporttársaknak azt javasolnám, hogy mindig a tényeket rögzítsék, éspedig ugyanúgy, mint a megszokott Stableford versenyen.
(1) Lejátszott szakasz:
Ha a labdát beütötték a lyukba, akkor a tényleges ütésszámot írják a kártyára, az esetleges büntető ütésekkel együtt.
(2) Kihúzott szakasz:
Ha a szakaszt elkezdték, de nem játszották végig, a labdát felvették (nem került a lyukba), akkor ezt jelezzék a kártyán, ami lehet kihúzás (-), iksz (X), vagy nulla (0). Fontos, hogy a rovat ne maradjon üresen.
(3) Kihagyott szakasz:
Ha a szakaszt nem játszották le (el sem kezdték), akkor a kártya eredmény rovatát hagyják üresen.
Érveim a fenti módszer mellett:
- Minden tekintetben megfelel a Golf Szabályoknak.
- A valóságot tükrözi:
A tényleges ütésszámból a két másik érték matematikailag bármikor levezethető. Utólagos problémák esetén a valós helyzet kiderítésére alkalmasabb, mint egy fiktív, számított eredmény, amiből már lehetetlen rekonstruálni az eredeti helyzetet.
- A legegyszerűbb:
Semmiféle fejszámolást, gondolkodást nem igényel, be kell írni a tényt, és kész. A matek a Bizottság és a szoftver dolga.
- A legkevesebb a hibázás lehetősége:
Csak az ütéseket kell helyesen számolni. Ezzel szemben további számolások esetén elnézhetjük a part, a pálcikákat, elronthatjuk az összeadást, az ütéskorlát kiszámítását - ami akár kizáráshoz is vezethet.
- Megbízhatunk a szoftverben:
Mind az eredmény számító, mind a hendikep kezelő eljárások a megfelelő értékekkel számolnak, melyeket a tényleges ütésszámból helyesen vezetnek le. De ha mégis hibázik a szoftver, az a Bizottság hibájának minősül, így nem évül el. Visszamenőlegesen is korrigálni kell.
A vonatkozó golf szabály (21.2b):
A megjátszott eredmények maximált ütésszám fölötti részét már érdektelennek tekinti, mivel azzal soha, semmilyen számítás nem dolgozik, mintha ott se lenne. Ezért enyhíti a kártya stroke play játékformában előírt szigorú kitöltési szabályait.
(1) Lejátszott szakasz esetén:
Amikor a tényleges ütésszám
- kisebb, mint az ütéskorlát, akkor a kártyára a tényleges ütésszámot kötelező beírni.
- ugyanaz, vagy nagyobb, mint az ütéskorlát, akkor a szakaszra vagy /a/ legalább annyi ütést kell feljegyezni, mint a maximális ütésszám, vagy /b/ ki kell húzni.
(2) Kihúzott szakasz esetén:
Amikor a szakasz nincs befejezve (a labda nem került a lyukba),
- akkor a szakaszra vagy /a/ legalább annyi ütést kell feljegyezni, mint a maximális ütésszám, vagy /b/ ki kell húzni.
Tanár Úr Bodor Tibor